Dezlegarea misterului „Capra vecinului”

dezlegarea misterului capra vecinuluiDin seria de mare succes „Ocolul casei în 80 zile”, difuzată pe toate blogurile și posturile, azi episodul de duminică, Dezlegarea misterului „Capra vecinului” sau o zi din viața de freelancer.

Întrucât nu prea poate să iasă cu capra din casă, să o ducă la raze și iarbă în parc cum era obișnuit să facă în fiecare dimineață, fie de ochii vecinilor care stau la o țigară cu coatele pe balcon, fie de grija vigilenților oameni ai legii care îl pot întreba unde e declarația pe proprie răspundere a animalului, trecu la programul de lucru bine făcut de acasă. Încă în papuci, se duse la bucătărie, își frecă la repezeală un ness, apoi reveni la „măru’ lu’ Steve” cum îi plăcea lui să-și alinte laptopul. Din câteva click-uri de mouse, deschise repede mailul și feisbucu’ să vadă noutățile… Primul click l-a dat chiar pe știrea despre „Ordonanța militară nr. 4 din 29 martie 2020″. Autoritățile anunță noi măsuri urgente… bla-bla… alte măsuri, alte restricții, alte nivele de amenzi pentru cei care nu fac ce zice stăpânirea.

Plictisit și fără prea mare entuziasm, după ce se spălă temeinic cu Cheia (din stoc vechi), iese în curte, mulge capra, apoi merge cu ciubarul cu lapte la magazia veche ca să-l pună la rece. Dependent de tehnologie, scoate tableta și verifică bursa de criză: la faină, mălai, drojdie, dezinfectant, spirt, hârtie igienică, conserve etc.

Își frecă cu satisfacție mâinile, zâmbind în barbă, de ideea avută cu ceva timp în urmă să facă stoc de ceva grâne, măsline, brânză și desigur hârtie igienică, materii prime de bază pentru producția de „Hârtienol”, un dezinfectant bio all-in-one, invenție proprie de uz intern și extern după caz… Merse la zăcătoarea de 50 vedre moștenită de la bunicu’ Gheorghe, în care fermenta molcom următoarea producție de dezinfectant, mai mestecă nițel la ea, adulmecă tăria în stare de transformare…

Nici nu băgă de seama când se făcu prânz, probabil și din cauza trecerii la ora de vară, obicei total inutil, ca și când ai lua un capăt al păturii și l-ai coase în celălalt capăt cu iluzia că astfel o să fie mai lungă… și pătura și ziua.

Trecuse bine de 12 și Vasilică, băiatul cu pizza de la „Cuptorul cu lemne”, îl sună că a ajuns la poartă ca de obicei. A deschis ușița de I/O (input-output) a pisicii, acum folosită pentru livrări contactless, pizza aburindă se ivi, urmată de un POS și wireless și contactless, care chiui de plăcere la aproprierea cardului. Pentru masa de seară nu își făcea griji, vecinul Costel, țârcovnic la biserică în timpul zilei și până la ora 21 boy delivery la restaurantul „China cea de taină”, va avea grija să-i aducă ceva bun. Îl cinstea și pe el cu câte o sticlă de fetească de Dobrogea sau ceva dezinfectant de casă, că țuică de Coșești, de la festival, nu mai avea de ceva vreme…

Cu cafeaua lângă el, deschise e-mailul și se apucă să vadă ce idei mai au clienții lui, idei de pus în aplicare pe diversele sit-uri create de el. De obicei se apuca în primul rând de chestiunile tehnice apărute și apoi de noile solicitări, care mai de care mai deosebite, care necesită multă creativitate și timp. Promovarea și sprijinirea micilor afaceri locale sunt cele mai solicitate acum – produse pe comandă, hand made, artizanale, decorațiuni, livrări la domiciliu etc. Le face pe toate cu plăcere și atenție la detalii, ca să fie bine…

Prins de idei și de câteva telefoane cu prietenii, a constatat că era deja seară. Ciuguli câte ceva din deliciile aduse de Costel, căruia i-a transmis un gând de mulțumire. Și Costel mulțumește în fiecare seară Domnului, înainte de culcare, că nu e angajat prin Italia sau Spania, că nu ar fi putut rezista la atâtea colive de mâncat și clopote de tras.

Se hotărî să se culce, nu înainte de a verifica de pe telefon starea casei (ce face capra, ușile, luminile, apa, încălzirea, garajul etc.), toată monitorizată prin aplicația Google Smart Home de gestionare a sistemelor, gândite și montate tot de el.

Noapte bună!

A consemnat, Cornel Marinescu, freelancer de acasă.

29 martie 2020, București

4/5 (2)

Acordați un calificativ